hetiBeton a 444-en

hetibeton_bekoszono

  • Ez itt a hetiBeton!
  • A hetiBeton egy rádióműsor volt a Tilos rádión.
  • Ma már nem az.
  • Ma már ez az.

A hetiBeton 2008-ban sugározta az első adását a Tilos rádión. Akkor azt mondtuk magunkról, hogy egy építészeti, kritikai és tájékoztató jellegű műsort csinálunk, amely az építészetet szeretné közelebb hozni az emberekhez, és az embereket az építészethez. Ebben a szellemiségben fogunk mostantól posztolni a 444-en.

Házakban lakunk, utakon közlekedünk, a városban élünk. Tárgyak, formák, terek és az ezekkel összefonodó technológiai eszközök vesznek minket körül. Ezek között mozgunk és ezeknek köszönhetően érezzük magunkat jól vagy rosszul, idegesen vagy kiegyensúlyozottan.

Mi megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért van ez, nem feledve azt sem, hogy kik azok, akik ezekhez a tárgyakhoz, formákhoz, terekhez és eszközökhöz hozzájuttatnak bennünket. Egyrészről milyen állami, önkormányzati vagy éppen magánberuházói víziók és politikai szándékok, másrészről milyen szakmai döntések azok, amelyek átalakítják az utcát a lábunk alatt, amelyek új házakat emelnek a sarkon vagy éppen eltörölnek más házakat, amelyek megrövidítik a villamos menetidejét, de csökkentik a parkolóhelyek számát. Mindez pedig szakmailag megalapozott, érthető, és ami a legfontosabb, vicces lesz. Például:

Orbán Ráhel esküvője okán aszfaltoznak = köztérrehabilitáció

A város egy dimanikusan alakuló szövet, amelyben mi magunk is alakulunk. Ezt a dinamokusságot akarjuk megmutatni, magyarázni, értelmezni, értékelni és kritizálni.

Mi: Kelecsényi Kristóf, Smiló Dávid és Zsámboki Miklós